Skip to content
Menu

Geschiedenis

Van oudsher vormt Westerland een hechte gemeenschap op Wieringen en Westerlanders hebben gemeenschapszin altijd hoog in het vaandel staan. Die gemeenschapszin stond aan de wieg van het Dorpsfeest. In 1982, toen de Westerlanderkerk gerestaureerd moest worden lanceerden Ab en Nel Portegijs (bouwbedrijf Portegijs) het plan om een Dorpsfeest te organiseren om geld in te zamelen. Zij kwamen destijds veel in het zuiden van Duitsland, waar brandweercorpsen feesten organiseerden voor het goede doel. Met hulp van de brandweer en de plaatselijke ijsclub kwam dit feest er. Later kwamen daar de schietvereniging en de tafeltennisvereniging bij.

ProgrammaboekjeDe voorkant van het programmaboekje uit 1987. Dat programma zag er toen zo uit.

Aanvankelijk werd het feest op het Dorpsplein naast Dorpshuis ’t Skrale End gehouden met waterspelen voor de jeugd. Vanaf 1991 werd het Vierdorpenspel gespeeld en in 1989 deed de wielerronde zijn intrede. Vanwege het grote succes werd in 1997 uitgeweken naar de huidige locatie, het ‘land van Kikkert’. Het feest werd vanaf toen in een grote tent op zaterdag en zondag gevierd. De zondag staat sinds 1999 in het teken van de Boerenlandfair.

Vrijwilligers

Zowel het Dorpsfeest, dat al op zaterdagmiddag begint en waarbij natuurlijk ook de jaarlijkse kermis, de kinderspelletjes en live muziek op zaterdagavond en zondagmiddag horen, als de Boerenlandfair worden georganiseerd door vrijwilligers. Traditiegetrouw gaan de opbrengsten van zowel het Dorpsfeest als de fair naar de Wieringer verenigingen, die ook meehelpen bij de organisatie. Op deze wijze hopen de besturen van het Dorpsfeest en de Boerenlandfair het feest tot in lengte van jaren in stand te houden.